Idrottsskador och Sjukdomar
(ur Mindre idrottsskador av Christer Johansson)

Att undvika idrottsskador

Som idrottsaktiv kan du råka ut för skador av olika slag. Skador innebär alltid träningsavbrott och oftast går det en tid innan du är tillbaka och kan träna och tävla med full kapacitet igen. Idrottsskador står också för en ganska stor andel akutbesök på vårta sjukhus och vårdcentraler. Men oftast är skadan inte allvarligare än att du kan behandla den själv med gott resultat.

Att förebygga överbelastnings- skador

Överbelastningsskador är vanliga inom idrotten. Skadornas typ och vilka skador som uppstår varierar med ålder, kön och idrott. Det finns grenspecifika skador inom varje idrottsgren. Skadorna har ofta fått "smeknamn" som tennisarmbåge, hopparknä, löparknä, simmaraxel, golfarmbåge o s v.

Träna långsiktigt

Muskelstyrka och kondition är relativt lättränat, medan belastningståligheten i skelett, bindväv och senor tar betydligt längre tid att uppnå. Oavsett din målsättning är det mycket viktigt att träna allsidigt under uppväxtåren. Teknik och koordination lär man sig bäst i unga år, medan muskelstyrka och kondition utvecklas av träning under hela livet. Ju mer allsidigt du är tränad vad anser kondition, styrka, uthållighet, balans och koordination, desto större förutsättningar har du att nå framgång när du specialiserar dig inom en idrott. Du skall komma ihåg att all grundträning tar tid och du ska därför öka din träningsmängd långsamt. En enkel regel är att du inte ska öka din träningsmängd mer än 10-15% under ett år och inte heller ha större svängningar inom kortare perioder.

Vägen till framgång är 99% träning och 1% talang. Faktum är att många av vara mest framgångsrika idrottare inte hade det lätt för sig som ungdomar, utan fick lära sig att kämpa i motgångar. Idrotten är ibland "orättvis" genom att puberteten, tillväxten i längd och vikt, sker olika snabbt för olika individer. Det är inte otur eller en slump att du "drabbas" av en överbelastningsskada. Det är inte heller träningsmängden i sig som skadar dig, utan snabba förändringar i träningen. Det går ibland bra att lyckas på tävlingar på juniornivå trots dålig planering. Men på seniornivå blir det sedan praktiskt taget alltid stopp.

Lyssna på kroppens signaler

De flesta överbelastningsskador har en smygande symtomdebut som gör det lätt att förbise de första signalerna. Det gäller därför att hela tiden vara alert och lyssna på kroppens signaler.

Inflammation är kroppens signal till dig att något är fel. Det gör ont när du belastar, huden blir ibland röd och varm i det skadade området.

Symtom på inflammation:

 • Värmeökning
 • Rodnad
 • Svullnad
 • Stelhet
 • Smärta

En annan orsak till avbräck i träningen är infektioner. De flesta förkylningar är banala och går över inom en vecka. Frånvarodagar/år p g a förkylningar för juniorer är cirka 40 dagar. Att klä sig ordentligt efter vädret, ha varmt på huvudet och fötter, att byta till torr tröja direkt efter träningen är alla bagatellartade åtgärder som det slarvas mycket med. Att dröja kvar på plan och snacka med kompisarna efter träningen med blött hår och blöt tröja är att tigga om en förkylning. Att inte använda mössa när det är kallt är direkt dumt men mycket vanligt. Hälften av kroppens värmeförluster sker från huvudet. Du får aldrig träna när du har en infektion i kroppen. Risken för allvarliga komplikationer som t ex hjärtmuskelinflammation är alltför allvarliga för att du ska chansa. Tecken på infektion är förhöjd vilopuls, förhöjd vilotemperatur och lokala symtom som t ex ont i halsen, snuva eller huvudvärk. För att du ska veta när din puls och temperatur är förhöjd kan du i friskt tillstånd registrera din vilopuls och vilotemperatur vid några tillfällen som utgångsvärden. Det är viktigt att tänka på att när du haft en infektion behöver kroppen relativt lång tid för att återhämta sig innan du ska träna för fullt igen. Det är förenat med direkt fara att börja träna hårt för tidigt efter en infektion. Beräkna minst lika lång tid efter infektionen för återhämtning som den tid symtomen varade. Om du är förkyld mer än en vecka bör du söka Läkare.

Symtom vid infektion:

 • Förhöjd vilopuls
 • Förhöjd vilotemperatur
 • Ont i halsen
 • Snuva
 • Huvudvärk

Att förebygga och behandla akuta skador

Du kan förebygga många akuta skador. Det är inte av en slump som alla akuta skador uppkommer. När du är trött eller dåligt förberedd gör du lättare misstag, du blir klumpigare och skadar dig lättare. Den vanligaste akuta skadan inom alla idrotter är fotledsstukning.

Om du handlägger din fotstukning rätt på en g äng kan du oftast träna nagra dagar efter skadan. Om du inte gör det kan skadan ge dig två VM tre veckors onödigt träningsuppehåll.

Akut omhändertagande: Alla stukningar och slagskador behandlas med tryckförband.

 1. Stoppa blödningen genom att linda en elastisk binda hårt runt skadan. Håll den skadade kroppsdelen i högläge.
 2. Håll kvar trycket från e a 30 minuter. Linda av och låt blodet strömma till 5 minuter.
 3. Upprepa behandlingen 2-3 gånger.

Om svullnaden inte har gått ner på några dygn och du har ont vid 4 belastning bör du söka läkare. Det kan då röra sig om en spricka i skelettet eller en mer omfattande ledbansskada.

Skrapsår efter fall kan göra att såret är fullt av t ex grus. Detta måste borstas bort ordentligt. Tvätta alltid såret rent med tvål och vatten för att undvika infektion.

Egenvård vid småskador

De vanligaste skadorna inom idrotten är småskador. Du kan lära dig att ta hand om de flesta själv. Det klarar du med kunskap och med hjälp av en del småsaker som du kan köpa. Du skall alltid ha en liten sportskadeväska med nödvändiga saker lätt tillgängliga i din träningsväska.

Skavsår är mycket vanliga. De uppstår vid stor friktion mellan hud och strumpa/skor/tennisracket/golfklubbalskidstav eller liknande. Först uppkommer en rodnad som vid lättare brännskada och därefter bildas en blåsa. Skavsår är vanligast på fötter och händer. Om blåsan spricker blir det ett öppet sår och en viss risk för infektion. För att slippa skavsår bör du vara försiktig varje gång du byter utrustning som skor eller racket. Du bör använda torra, rena, välsittande kläder närmast huden och spela in nya skor varvat med de gamla.. Tvätta, torka och vårda dina fötter noggrant varje kväll. Ett skavsår är inte otur utan resultatet av dålig planering. Även om skavs *året är en lindrig konsekvens av dålig planering ger det mycket problem och onödig smärta i n ågra dagar. Vet du att du ska utsätta dig för extrema belastningar som ett långlopp eller en turnering och du av någon anledning tvingas använda nya, ej inspelade skor, sätt då på en skavsårsplatta iffirebyggande syfte.

Om du får en blåsa, rengör huden med tvål och vatten. Punktera blåsan med en ren nål och tryck ut vätskan. Sätt på en skavs ärsplatta och fixera med tejp. Du kan sedan delta i den tänkta aktiviteten medan skavsåret läker under plattan.

Hudförhårdnader är ett resultat av stor friktion mot huden. Du kan få hudförhårdnader på fötterna genom felaktiga skor eller fotfelställningar. Vanliga lokalisationer är hälen och fotens främre trampdyna. Tänk igenom om hudförhårdnaden är ett funktionellt skydd:rör di åk tivitet eller ett resultat av felaktigt slitage. I det första fallet ska du inte fila bort detta. Generellt kan du förebygga förhårdnader genom regelbunden fotv ärd Tvätta, torka och smöij in dina fötter.

Vårtor är vanliga på fotsulor och fingrar. De orsakas oftast av virus. Va*rtorna smittar för det mesta via golv i omklädningsrum. Fotvårtor kan förebyggas genom noggrann hygien och kan ibland försvinna spontant. Det tar ofta I äng tid. Om du petar bort huden vid vårtån, gräver den lättare ner sig på djupet och börjar till slut att göra ont.

Fotsvamp är en hudinfektion som orsakas av speciella svampsporer som trivs i fuktiga och varma hudveck. Det är vanligt mellan tårna och framkallar klåda. Senare uppstår sprickor och det gör ont. Fotsvamp är smittsamt och sprids via golvet i omklädnings- eller duschrum. Det behandlas genom noggrann fothygien. Tvätta fötterna även mellan tårna med tvål och vatten. Torka noggrant och blås gärna med hårtork. Byt till rena, torra strumpor efter varje träning.

Nageltrång kan göra ont genom att den onda nagelkanten som ofta är svullen blastas genom trycket från skon. nageltrång beror oftast på att du klippt nageln snett och att den växt in under hudvecket där det bildas en infektion.

Sportskadeväska

 1. Elastisk binda: Dauerbinda 8 cm Lagom elastisk binda, fast och stadig. Lätt att lägga. Kan tvättas och användas flera gånger. Håller spänsten - varar länge.
 2. Sporttejp: Coachtejp 3,8 cm (ex Johnsson-Johnsson). Hudvänligt klister. Häfter bra. Oelastisk-Rivbar.
 3. Skumgummikuddar: Komprex-kompresser (Lohmann #1). Skin guard tape (Ryon, Spenco medical, Compeed). Hudvänligt klister. Bra häftförmåga- Andvänds som avlastande förband, framförallt påfötter.
 4. Hudbehandelingsmedel: Nobecutan spray (Astra Meditec). Används under klisterbindor och tejp, speciellt på fuktig hud. Kan också användas på ytliga små sår och skrubbs *ar utan ytterligare förband.
 5. Mediciner: Magnecyl eller annat acetylsalicylsyrepreparat mot värk och inflamation. Alvedon- eller panodiltabletter mot värk
 6. Övriga tillbehör: tejpsax, nageltång, tvål,lLiniment, druvsocker, hudsalva eller hudlotion, säkerhetsnålar, plåster, bomull, vitaminer, nål.